Top 3 softverska alata koje svaki arhitekta treba da poznaje

Softverski alati za digitalni dizajn ključni su u sektoru moderne arhitekture i inženjeringa. Klijenti očekuju da vide mnogo više od konceptualnih crteža, nacrta i fizičkih modela – žele da vide virtuelne prezentacije sa više detalja. Pomoću 3D modeliranja možete dizajnirati realistične modele, pa čak podesiti svetlosne efekte i objasniti kako će spoljni faktori uticati na objekat.

Osim toga, ovi softveri automatizuju uobičajene procese čineći vas bržim i efikasnijim. Ipak, da biste iskoristili prednosti koje inovativna tehnologija pruža, potrebno je da izaberete pravo softversko rešenje za projekat koje odgovara vašem radnom okruženju. 

Na tržištu postoji veliki broj alata, a svaki softver može ponuditi nešto drugačije. U ovom članku ćemo odvojiti 3 softverska alata koje arhitekte i inženjeri sa razlogom najčešće biraju, pa ćemo razmotriti zašto su baš oni idealna rešenja za unapređenje vaše karijere. 

Autodesk AutoCAD

CAD je skraćenica od Computer-Aided Drafting, a AutoCAD je jedan od najpopularnijih CAD softvera. Većina ljudi koji su čuli za AutoCAD obično razmišljaju o inženjerima ili arhitektama koji na računaru izrađuju nacrte zgrada. Međutim, AutoCAD ima mnogo više mogućnosti od same izrade nacrta. Inženjeri, posebno inženjeri mašinstva, široko ga koriste za dizajniranje svega, od jednostavnih alata do komplikovanih stvari kao što je svemirski šatl. CAD crteži se takođe mogu prilagoditi i uneti u 3D štampače i CNC mašine za izradu prototipova dizajna, prilagođenih alata i delova za veće uređaje. Manji komadi mogu se precizno izraditi iz CAD crteža koji se uklapaju u veće mašine. AutoCAD je softver koji pomaže inženjerima da prenesu dizajn iz svog uma u ​​stvarni svet.

Iako neki veruju da je AutoCAD zastareo zbog inovatinijih i mnogo kompleksnijih alata, AutoCAD je i dalje omiljeni izbor većine dizajnera zbog pristupačne cene i korisničkog interfejsa. Mnogi dizajneri koriste AutoCAD da prvo stvore dvodimenzionalni crtež, a zatim ga unesu u sofisticiraniji trodimenzionalni softver za modeliranje. AutoCAD je i dalje veoma održivo rešenje za potrebe izrade nacrta mnogih projekata.

AutoCAD koriste arhitekte, inženjeri, dizajneri enterijera, umetnici, a lista se postaje sve duža. Tokom godina AutoCAD je izgradio značajnu armiju korisnika i sa preko 20 različitih verzija softvera koji se nude u njegovom paketu.

Autodesk Revit

Ako ste barem malo zakoračili u svet arhitekture i inženjeringa, verovatno ste čuli za Autodesk Revit. Ali zašto je Autodesk Revit de facto softverski lider za građevinsku industriju? 

Revit je BIM (Building Information Modeling) softverski alat koji je razvijen sada već davne 1997. godine, a Autodesk ga je kupio 2002. godine. Softver uključuje složene alate za arhitektonsko projektovanje, MEP i građevinsko inženjerstvo. Ova širina funkcionalnosti pomogla je Revit-u da dobije podršku i usvajanje od strane arhitekata, izvođača, inženjera, dizajnera i mnogih drugih eksperata.

Gledano kao evolucijsko poboljšanje tradicionalnog CAD-a, Revit je napravio revoluciju u načinu na koji stručnjaci u građevinarstvu komuniciraju i upravljaju procesom modeliranja. Razlog leži u činjenici da se Autodesk Revit ističe u nekoliko ključnih funkcija, uključujući svestranost dizajna, projektni saradnju i parametarske podatke. 

Rad u Autodesk Revit-u omogućava projektovanje građevinskih objekata u vidu “pametnih” 3D modela, koji dozvoljavaju da se svaka promena izvršena na jednom njihovom elementu automatski prenese na celokupan dizajn. Zbog toga je rad na projektu mnogo efikasniji kroz ceo životni ciklus projekta (planiranje, dizajn, izgradnja, korišćenje i održavanje) u odnosu na druge CAD alate.

Dakle, korisnici Revit-a mogu virtuelno da se kreću kroz BIM projekte, doživljavajući tačno osvetljenje, teksture i materijale, pa čak i vremenske neprilike. 

 

Autodesk 3ds Max 

3ds Max je grafički program za kreiranje 3D modela, animacija i vizualizaciju. To je jedan od najpopularnijih programa u industriji računarske grafike i poznat je po obimnom setu alata za 3D umetnike. Softver može da obrađuje nekoliko faza animacije, uključujući prethodnu vizualizaciju, raspored, kamere, modelovanje, teksturiranje, nameštanje, animaciju, VFX, osvetljenje i iscrtavanje.

Dakle, 3ds Max se često koristi za modelovanje likova i animaciju, kao i za prikazivanje fotorealističnih slika zgrada i drugih objekata. Što se tiče modelovanja, 3ds Max je neprikosnoven u brzini i jednostavnosti. Ovaj program ima neverovatan skup alata i komandi koje podržavaju jedinstvene funkcije koje ga čine softverom prilagođenim korisniku. Ima ugrađene različite primitivne oblike, poput čajnika, čunjeva, kockica, piramida i slično, koje se koriste kao temelj za razvoj modela.

Modeliranje likova je takođe pojednostavljeno jer 3ds Max uključuje simulacije za kosu, kožu, krzno i tkaninu. Ovi ugrađeni alati smanjuju vreme potrebno za modeliranje i poboljšavaju detalje.

Pored industrije arhitekture i inženjeringa, 3ds Max se koristi i u industriji video igara za kreiranje 3D modela likova, objekata i animacija. 

Takođe popularan u TV reklamama i filmskim specijalnim efektima, 3ds Max se često koristi za kreiranje grafike koja se koristi uporedo sa uživo snimcima. Zanimljivo je da su filmovi 2012 i Avatar napravljeni, između ostalog, i uz pomoć 3ds Max programa. 

Integracija AutoCAD projekta sa Revit-om

AutoCAD i Revit su dva programa na putu da osvoje svet dizajniranja i modelovanja, interoperabilni su, odnosno mogu se koristiti zajedno. Obično se koriste zajedno za uključivanje dizajna stvorenih u AutoCAD programu u Revit projekat. Možete da koriste AutoCAD na određenim projektima ili komponentama dizajna i da koristite Revit za generisanje BIM rezultata, kao i da omogućite saradnju sa drugim dizajnerskim disciplinama.

Glavne razlike između AutoCAD -a i Revita su:

  • AutoCAD ima geometrijski CAD pristup, dok Revit ima CAD pristup 3D modeliranja.
  • AutoCAD pokriva mnoge industrijske funkcije, dok se Revit fokusira na dizajn zgrade.
  • AutoCAD pruža podatke na osnovu vaših dizajnerskih objekata, dok vam Revit daje podatke o konstrukciji vaših modela.
  • AutoCAD se smatra najboljim za 2D crtanje, dok je Revit bolji za modeliranje i dobijanje procena troškova.
  • AutoCAD je fleksibilniji za upotrebu, dok je Revit kompleksniji.
  • AutoCAD je dostupan i na Windows i Mac računarima, kao i na mobilnim uređajima, dok je Revit dostupan samo za Windows operativni sistem.

Pošto su ovi programi kompatibilni, a pored toga imaju široku primenu u mnogim industrijama ne samo u arhitekturi i inženjeringu, savladavanje ovih veština pomoći će vam da napravite iskorak u profesionalnoj karijeri, ili postavite temelj za istu. Kurseve za AutoCAD, Revit i 3ds Max možete pronaći na SkillUp platformi – jedinoj platformi na balkanu koja koristi blended learning model učenja, kombinaciju online edukacije sa tradicionalnim metodama učenja. 

 

Pretraži...